Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Petlas Lastik ambargodan doğdu, ihracatçı oldu

Ambargodan doğdu, ihracatçı oldu
 25.03.2011
 
Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Türkiye'ye uygulanan ambargo sonucu doğan, yüzde 100 Türk sermayesiyle kurulu Petlas, Kırşehir'de ürettiği otomobil, traktör, kamyon, iş makinası lastiklerini 78 ülkeye ihraç ediyor.

Petlas Lastik Genel Müdür Yardımcısı Yahya Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1974'teki Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Türkiye'ye ambargo uygulandığını, harekat sırasında savaş uçaklarına lastik temininde zorluklar yaşandığını belirterek, devletin o dönemde uçak lastiği üretecek bir fabrika kurulmasını kararlaştırması üzerine Petlas'ın kurulduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin ilk ve tek askeri uçak lastiği üretebilen lastik fabrikası Petlas'ın, her türlü kara taşıtı için dış ve iç lastik ürettiğine dikkati çeken Ertem, geçen yıl, yaklaşık 230 milyon dolarlık cironun yaklaşık yüzde 50'sinin ihracat kaynaklı olduğunu söyledi.

2010 yılında 123 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını kaydeden Ertem, farklı coğrafyalardan 78 ülkeye binek ve hafif ticari araç, traktör, tarım makineleri, kamyon ve iş makineleri lastiği sattıklarını ifade etti. Ertem, Türk lastiğini kullanan ülkelerden olumlu geridönüşler aldıklarını aktararak, son yıllarda ihracatlarının düzenli şekilde arttığını vurguladı. ''Uluslararası ölçeklerde lastik üretimi yapan tek yerli kuruluş olduklarını'' belirten Ertem, ''Lastikte dışa bağımlılığı yıktık. Ayrıca Türk lastiği dünyaya açıldı. Dünyanın bir çok ülkesine Türk malı lastiklerimizi gönderdik. Geniş bir pazarımız var. ABD'den Avustralya'ya, İngiltere'den Güney Kore'ye kadar dünyanın bir çok yerinde Türk lastiği kullanılıyor. Almanya, Fransa gibi gelişmiş ülkelere de, Mauritius Cumhuriyeti, Trinidad ve Tobago Cumhuriyeti'ne de ürünümüzü pazarlıyoruz'' diye konuştu.

-KIRŞEHİR'DEN, GLOBAL OYUNCU ÇIKACAK-

Ertem, tesislere 2005'ten bu yana 250 milyon dolarlık yatırım yaptıklarına vurgulayarak, yatırımlara ve kapasite artırımına devam edeceklerini, böylece hem iç pazar paylarını, hem de ihracatlarını artırmak istediklerini söyledi.

Global krizin yoğun hissedildiği 2008-2009 yıllarında 140 milyon dolarlık yatırım yaptıklarına dikkati çeken Ertem, ''O dönem piyasa değeri 10 milyon dolar olan makineyi 5 milyon dolara aldık. Tam anlamıyla krizi fırsata çevirdik'' dedi.

Ertem, Petlas'ı ''Türkiye'nin dünya markası'' olarak niteleyerek, şöyle konuştu:

''Lastik işinde uluslararası, çok güçlü şirketler var. Yıllardır Türkiye pazarında yer bulan büyük isimler var. Petlas, uluslararası ölçeklerde bu işi yapan tek yerli sermayeli şirket. En büyük avantajımız doğru teknolojik yatırımlarımız ve şirketin hızlı karar verebilme yeteneği. Hedeflerimiz büyük. Bu yıl için hedefimiz, 2010 yılındaki ihracatımızın üzerine yaklaşık 100 milyon dolar daha koymak. Yani 2011 için ihracat hedefimiz 220 milyon dolar. 3 yıl sonrası için 500 milyon doları hedefledik. Biz global oyuncu olmak istiyoruz. Anadolu'nun 'kendi halinde' denebilecek bir kentinden, Kırşehir'den, dünya markası çıkarmayı amaçlıyoruz.''

En fazla lastik ihracatı, 10 milyon 245 bin dolarlık rakamla Mısır'a yapılıyor. Mısır'ı 9 milyon 777 bin dolarla İspanya, 9 milyon 398 bin dolarla da Romanya izliyor. Türk lastiğini tercih eden ülkeler arasında İran, İtalya, Yunanistan, İsrail, İsveç, Fas, Finlandiya, Slovenya, Kanada, Belçika, Hollanda, Norveç, Sudan, Uruguay, Filipinler de bulunuyor.

Ertem, lastik sektöründeki diğer üreticilerden farklı olarak uçak lastiği üretim kapasitesine sahip olduklarını aktararak,''Hava Kuvvetlerimizin filosunda bulunan tüm askeri uçakların lastiklerini üretiyoruz. Üretim kapasitemiz Hava Kuvvetlerinin ihtiyacının üzerinde olduğu için F 16 uçak lastiklerinin yurt dışına satışı için pazar araştırması da yapıyoruz'' dedi.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.