Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Kış Mevsiminde Güvenliğin Altın Kuralı: Kış Lastikleri

Kış şartlarına uyumlu lastik teknolojisinin bugün ulaştığı nokta sayesinde, dünyanın pek çok ülkesinde karayolları kanunları kış lastiğini takmayı mecburi tutuyor. Kış şartları Türkiye'de de sürücüleri zorluyor. Ülkemizde de kazaların nedenleri arasında yağmur, kar ve buz üst sıralarda yer alıyor. Niçin Kış Lastiği Kullanmalısınız?

§ Yaz lastiklerinin yere temas eden yüzeyi +7 dereceden itibaren sertleşir. Bu nedenle ıslak ve soğuk yolda yeterli kavrama sağlamaz. Kış lastikleri ise yapılarındaki doğal kauçuk payları sayesinde düşük ısılarda bile esnekliğini korur ve yol tutuşu artar.

§ Kışın, yaz lastikleri ile fren mesafesi uzar, virajda araç merkez kaç kuvvetinin etkisi ile daha fazla dışarıya doğru savrulur, araçlarda baştan veya arkadan kaymalar artar. Bu nedenle kış lastiği kullanılması sürücü güvenliği açısından büyük önem gösterir.

§ Kış aylarında kaza yapma riski yaz aylarına göre altı kat daha fazladır.

§ Karla kaplı bir zeminde 50km/h süratte standart lastik ile fren mesafesi 43metre iken kış lastiğinde bu mesafe 35metreye düşmektedir.

§ Buzlu zeminde ise 30km/h süratte standart lastik ile fren mesafesi 68metre iken kış lastiğinde bu mesafe 57metreye düşmektedir.

§ Kış lastiklerinin blok desenlerinin üzerinde bulunan derin yivler, lastiğin adeta yere yapışmasını sağlayarak tutunma becerisini artırır.

Kış Sezonunda Dikkat Edilmesi Gereken Özel Noktalar:

§ Kış sezonunda her zaman dört lastiğinizde kış lastiği olmalıdır. Kış lastikleri ekim ayı ile nisan ayı arasında kullanılabilir.

§ Kış Lastiği adı gibi kış lastiğidir, yani kar lastiği değildir. Bu yüzden araca takılması için karın yağmasını beklememek gerekir.

§ Kış lastiklerinin üstün tutunma ve kavrama özellikleri, sadece karda buzda değil, ısının +7 dereceye düşmesiyle devreye girecektir.

Bu Noktalara Dikkat!!

§ Lastiklerinizin diş derinliklerine dikkat edin. Diş derinliği azalmış lastikler su tahliyesi yapamaz ve oluşan kızaklama fren mesafesini uzatır.

§ Lastiklerdeki 3 mm'lik minimum diş derinliği güvenlik sınırı olarak kabul edilmektedir ancak kışın bu derinliğin 4mm olması gerektiğini unutmayın. Güvenilir bir kavrama, güvenilir durma ve güvenilir hızlanma anlamına gelir.

§ Kış lastiklerini seçerken orijinal ebatlara uyun. Geniş tabanlı kış lastiğine yönelmek yanlış bir uygulamadır. Bu tür lastikler özellikle karlı ve buzlu zeminde yola daha az tutunabilirler. Yani geniş tabanlı lastik yerine araç üreticisinin uygun gördüğü lastik takılmalıdır.  

§ Yağışlar başladığı için yollarda olan veya oluşabilecek çukurlar lastikler için büyük tehlikedir. Çukurlara ani ve hızlı düşüşlerde lastikler jantla zemin arasında sıkışarak özellikle yanaklarında arızalar meydana gelebilecektir.

§ Sulu zeminlere aşırı hızla girildiğinde lastikler kızaklamaya neden olabilir ve direksiyon hakimiyeti yitirilmesi sonucu araç kontrolden çıkabilir.

§ Tekrar kullanmak üzere sökülen ve saklanmak istenen lastikler jantlı olarak üst üste, jantsız olarak dik muhafaza edilmelidir.

§ Karlı ve buzlu zeminde kalkma, durma ve direksiyon hamleleriniz yavaş olmalıdır.

Aracınızı Nasıl Kullanmalısınız?

§ Kış sezonunda trafik ışıklarına, kavşaklara, yokuşlara, ve su birikintilerine yaklaşırken her zaman dikkatli olun ve hızınızı düşürün.

§ Karlı zeminde aracınıza yavaş yavaş hız verin, lastiklerin patinaj yapması karın sertleşip daha kaygan bir zemine dönüşmesine neden olabilir.

§ Karda ve buzda hareket etmek için aracınız birinci viteste patinaja neden oluyorsa daha yavaş kalkış için ikinci vitesle hareket etmeyi deneyin.

§ Normal, karlı veya buzlu yollarda hiç bir şekilde lastiklerinizin havasını düşürmeyin. lastiklerin tabanları yola tam olarak oturmalı, aşırı veya düşük hava basınçlı lastikler yola tam olarak temas etmezler. Dolayısıyla tutunma oranı çok düşecektir.

§ Buzlu alana yaklaşırken frene aralıklarla basınız, ABS'li araçlarda ise buna gerek yoktur, frene çok güçlü olarak basmak gerekir.

§ Yokuş inerken motorun frenleme gücünü kullanın. Vites küçültme hamlesini yokuş başlamadan gerçekleştirin. İnişe geçtikten sonraki ani vites küçültmeleri ve fren hareketiniz aracın kaymasına sebep olur.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.