Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Kış Lastiği Genelgesi Değişiklik

"Kış Lastiği Genelgesi" 10 Aralık 2012 tarihli değişiklik​le "Dört Mevsim Lastiği Genelgesi" durumuna dönüştü.
 10.12.2012 TARİHLİ DEĞİŞİKLİĞİN DEĞERLENDİRMESİ:

Yarı- Römork ve Römorklar için şart koşulan M+S lastiğinin 1.12.2014’den itibaren istenecek olması olumludur. Bu tarihe kadar yerli lastik üreticilerinin her ölçüde römork M+S lastiği üreterek Avrupa’ya da ihracat yapabilecek bir gelişmişliğe ulaşması beklenebilir.

27.11.2012 tarihli "Kış Lastiği Genelgesi”nde 10.12.2012 tarihinde yapılan son değişiklikle Otomobil ve Hafif Ticari Taşıtlar için "Kış Lastiği” tanımına "M+S” Lastiği de eklendi. "Dört Mevsim Lastiği" olarak da bilinen M+S lastikleri (M=Mud=Çamur , S=Snow=Kar) Çamur ve Kar üzerinde yaz lastiğine kıyasla daha iyi sonuç almak için üretilmiş, ancak bu ek özelliklerinin standardı olmayan lastiklerdir. Bu harfleri taşıyan lastiklerin hangi şartları sağladığı belli değildir. Yolüstü ve Yoldışı şartlarda gitmesi beklenen 4x4 SUV araçların fabrika çıkışı lastikleri genellikle M+S lastikleridir.

Kış lastiği sembolünü taşımayan M+S lastiklerinin kar üzerinde fren mesafelerinin yaz lastiklerinden daha kısa , ancak kış lastiklerinden daha uzun olduğu , yazın da yaz lastiklerinden daha uzun mesafede durdurduğu saptanmıştır.

"Kış Lastiği” sembolünü taşımayan M+S "Dört Mevsim Lastikleri” nin kışın kötü bir Kış Lastiği , yazın da kötü bir Yaz Lastiği olduğu mutlaka bilinmelidir.

Almanya’nın 2006’daki Birinci Düzenleme ve ardından Aralık 2010’da yaptığı İkinci Düzenlemedeki hatalardan ders çıkarılmalıdır. Birinci Düzenlemede "Kış şartlarına uygun lastik” gibi muğlak bir tanım yapılmış ve büyük kavram karışıklığına neden olmuştur. Birinci Düzenleme "kavram karışıklığına neden olduğu” gerekçesiyle Aralık 2010’da bir yerel mahkeme kararıyla bozulmuş, ardından hükümet tarafından acilen yapılan İkinci Düzenleme ile de , tahminen fabrika çıkışı M+S Dört Mevsim Lastiği takan SUV araç üreticilerinin etkisiyle, "Lastiklerde M+S işareti olması ve Azami Yüklü Ağırlığı 3.5t üzeri araçlara sadece çekiş olan tekerleklere takılması yeterlidir” gibi trafik güvenliği uzmanlarını hayal kırıklığına uğratan eksik bir düzenleme yapılmıştır.

10 Aralık 2012’de ülkemizde yapılan 2.Düzenleme ile ülkemiz de (4mm Lastik Diş Derinliği şartı hariç) Orta Avrupa ile aynı seviyede bir düzenlemeye sahip olmuştur.

Almanya’da M+S Lastiği yeterli iken, hangi lastik takılı olursa olsun, kaygan yolda yetersiz lastik kullanımından dolayı trafiği aksatan sürücülere , Kış Lastiği takmayanların iki katı, yani € 80.- trafik cezası kesilmektedir. Bu ceza sürücüleri "kaygan yolda bırakmayacak Kış Lastiği” seçimine teşvik etmektedir. Bizim mevzuatımızda bu tür bir caydırıcılık yoktur.

Avusturya’da da M+S lastiği yeterli görülürken 4mm minimum diş derinliği şartı vardır. ACE (Auto Club Europa) nın yayınlamış olduğu bir test sonucuna göre karlı yolda 50km/h hızdan Kış Lastiği ile yapılan bir frenlemede durma mesafesi; 8mm diş derinliği olan lastikte 26.2m, 2mm diş derinliği olan lastikte 37.6m dir. 27.11.2012 tarihli "Kış Lastiği Genelgesi” ve 10 Aralık 2012’de yapılan 2.Düzenlemede Lastik Diş Derinliği konusunda bir ölçü yoktur.

Yetersiz lastik nedeniyle kaygan yolda trafiği aksatan sürücülere ek ceza kesilmesi ve 4mm lastik diş derinliği aranması gibi iki destekleyici unsuru olmayan 2.Düzenleme’nin, küçük ve Hafif Ticari Taşıtlarda M+S lastiğini yeterli görmesi "Kış Lastiği Genelgesi” ni "Dört Mevsim Lastiği Genelgesi” durumuna indirmiştir.

Bu kış devreye alınabilmesi için 2012 baharında yayınlanması gereken düzenlemenin geç yayınlanmasından dolayı ortaya çıkan karaborsa ve kıtlığın çözümünün Kış Lastiği tanımının M+S "Dört Mevsim Lastiği” seviyesine indirilmesinde aranması, kışın trafik güvenliğini yükseltmek amacıyla yola çıkılan bu düzenlemeyi, amacından uzaklaştırmaktadır.

Çünkü;

- Küçük ve Hafif Ticari araçlarda "yazın ve kışın kullanılabileceği” tavsiye edilen M+S Lastikleri kışın Kış Lastiğine ve yazın da yaz lastiğine göre kötü sonuçlar vermekte ve fren mesafesini uzatmaktadır.

- Kışın trafik güvenliğini artırması düşünülen M+S Lastiği, kışın kış lastiğine göre yazın da yaz lastiğine göre trafik güvenliğini azaltacaktır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.