Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Kara Kış Gelmeden Lastiklerinizi Değiştirin

Kış lastiklerinin özel kauçuk yapısı, hava sıcaklığı +7 C nin altına düştüğünde güvenli sürüş imkanı sağlar. Sadece karda değil, yağmur, çamur hatta buz gibi tüm kaygan zeminlerde yazlık lastiğe göre % 40 ila % 50 oranında daha iyi yol tutuş ve frenleme sağlıyor. Kış lastiğinin kauçuk karışımı yuvarlanmaya başladığında standart lastikten daha çabuk ısınır. Ayrıca havanın soğuk olmasına rağmen yapısı büzüşmediği için daha gergin durur. Bu sayede desen aralıkları küçülmez, lastiğin tutunma kabiliyeti artar. Kış lastiğinin taban desenindeki kılcal çizikler de tutunmayı artırır. Bu kılcal çizikler arasına kar girer ve karın kara tutunması daha kuvvetli olur. Karlı zeminlerde daha iyi performans elde edebilmek için lastik basıncını bir miktar artırmak gerekir. Bu lastik olukları arasındaki mesafeyi açar.

Kış Lastiğini Ne Zaman Takmalıyım ve Çıkarmalıyım ?

Türkiye şartlarında kış lastikleri, doğuda Ekim,  batıda ise Kasım ayı başında takılmalıdır. Daha erken takmak havaların sıcak gittiği zamanlarda yumuşak yapılı kış lastiklerinin hızlı aşınmasına sebep olmaktadır.  Kış lastikleri Nisan ayında da sökülmeli ve yerlerine standart yaz lastikleri takılmalıdır.

İki Adet Kış Lastiği Takmak Yeterli midir?

Kış lastiklerinin yola tutunma kabiliyeti ile standart yaz lastiklerinin veya dört mevsim lastiklerin yola tutunma becerisi çok farklı olduğundan aracınıza dört yerine iki adet kış lastiği takmanız emniyetiniz açısından çok tehlikelidir.  

Kış Lastiği Alırken ve Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

·        Kış Lastikleri diş derinliğinin 3 mm'nin altında olmaması gerekir. Diş derinliği 3 mm'nin altına inmiş olan kış lastikleri, hem aracın performansının düşmesine yol açar, hem de güvenli sürüş imkanı ortadan kalkar.

·        Kış lastiği seçiminde aracın orjinal lastik ebadından daha geniş tabanlı lastikler kullanılmamalıdır. Böyle bir durumda lastik izi genişleyeceği ve birim alana düşen ağırlık azalacağı için yağışlı ve karlı yol şartlarında aracın kızaklama (kayma) riski artıyor.

·        Kış şartlarında lastik havalarını 3 PSI artırmak zemindeki karlı buzlu tabakayı yarmayı kolaylaştıracağı için çekişi artırır.

·        Kış lastiklerinin sıcak havalarda kullanılmaları lastiğin gereksiz yere yıpranmasına neden olmaktadır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.