Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Almanya'da Kış Lastiği Kanunen Zorunlu Hale Geldi

Almanya'ya kış geldi. Geçtiğimiz yıl ağır geçen kışın ardından bu yıl yoğun kar yağışlarına karşı otoyollarda tedbirler önceden alındı. Sürücülerde lastiklerden başlamak üzere arabalarını kışa hazırlıyor. Muhabirimizi kış lastiği ve lastik değiştirirken dikkat edilmesi gereken konuları araştırdı.

Almanya'nın bazı bölgelerine yılın ilk karı yağdı. Federal Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer, kışlık lastik kullanmayan sürücülerin hem kendini hemde trafikte seyir halinde olan sürücüleri tehlikeye attığını ifade etti. Daha önceki trafik yönetmeliğinde 'Aracın kış koşullarına uygun olarak trafiğe çıkması zorunludur' ibaresinin kışlık lastik zorunluluğu anlamına gelmediğini hükmeden mahkeme, bir sürücünün itirazını haklı bulmuş ve 2006 yılında bir yönetmelikle getirilen kış lastiği takma zorunluluğunu ortadan kaldırmıştı. Ulaştırma bakanlığının yeni hazırladığı yasada 'Kış aylarında kışlık lastik takmak zorunludur' maddesine yer verildi.

Köln'de uzun yıllar tamircilik yapan Halil Aydemir, karlı ve buzlu yollarda kış lastiği kullanmayan sürücüleri şu sözlerle uyardı: Hava şartlarına uygun olmayan lastikler hem sizin hemde trafikteki diğer sürücüler için çok tehlikeli. Aniden kar bastırıyor sizin arabanızda yazlık lastikler var yürüyemiyorsunuz, bütün trafiği tıkıyorsunuz. Araç kayıyor çünkü kış özelliğini taşımayan lastik olduğu için karı kavrayamıyor , böylece şarampole yuvarlanabiliyorsunuz, kaza yapabiliyorsunuz. Karlı ve buzlu havalarda kış lastiklerinin mecburi tutulmasının sebebi de o zaten.

Usta tamirci Aydemir, kışlık lastik alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini ve bu lastiklerin ömrünü ise şöyle anlattı: Şimdi tabi bu kışlık lastik dediğimiz zaman Almancası ile Winterreifen bunların üzerinde M artı S harfleri bulunuyor. Bunun anlamı Matsch und Schnee demek. Matsch cıvık kar ve kar özellikli. Ayrıca üzerinde mutlaka kar sembolü bulunması lazım, o bulunmuyor ise sadece M artı S, MS yazıyor ise de bu geçerli değil. Lastiğin dayanma süresi aracı ne kadar sürdüğünüze bağlı ve ne kadar yol gittiğinizde bağlı.

Peki bu kışlık lastiklerin bize maliyeti ne kadar? Lastikleri alınca nasıl takacağız ve nelere dikkat etmemiz gerekir. Halil Aydemir bu soruların cevabını şöyle verdi: ?Ortalama yirmi, otuz Euro'dan başlayan fiyatlar 50, 60, 100, 150 Euroya yani yani lastiğin özelliğine ve kalitesine bağlı daha yüksek fiyatlara kadar çıkabiliyor. Lastik değişimi tabiki bir uzman tarafından yapılması lazım. Başka türlü yapmak mümkün değil. Dolayısı ile gerekli balans ayarı yapılması lazım. Yoksa balansları yapılmazsa tekerlek ileride belli bir süratten sonra direksiyonu titretir. Bu lastiklerin yani o bijonlarının cıvatalarının sıkılma ölçüsü var onlara dikkat etmek lazım. Az sıkarsanız tekerlek çıkabilir, çok sıkarsanız ilerde tekrar açmakta zorlanabilirsiniz
..DHA
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.